HOE ZIEK IS NEDERLAND ?

Ziekte/kwaal Patienten
obesitas
slaapstoornissen
migraine
allergieen
slechthorend
suikerziekte
burn out
incontinentie
schildklieraandoeningen
hypertensie
depressie
slechtziendheid
dyslexie
osteoporose
dementie
hart- en vaatziektes
verstandelijke handicap
borderline
adhd
kanker (nieuwe gevallen/jaar)
schizofrenie
soa (nieuwe gevallen/jaar)
nierziektes
harddrugs verslaving
m.e.
autisme
boulimia nervosa
alcohol verslaving (ernstige gevallen)
hiv
down's syndroom
anorexia nervosa
m.s.
gokverslaving
1.600.000
1.500.000
1.400.000
1.000.000
1.000.000
1.000.000
1.000.000
900.000
900.000
870.000
800.000
650.000
550.000
430.000
200.000
140.000
111.000
100.000
100.000
75.000
70.000
50.000
40.000
30.000
30.000
25.000
22.000
22.000
20.000
10.000
6.000
5.000
4.000
TOTAAL:15.300.000

 Aantal inwoners Nederland: 16.000.000
Aantal patienten Nederland: 15.300.000
     Aantal gezonden Nederland: 700.000

 Aantal vegetariers Nederland: 700.000 (toeval ?)
OBESITAS.

TE DIK ?

DIK 1

Wie nog altijd geen vegetariŽr is moet wel weten
 dat  vlees veel extra's bevat. Het vee heeft voor
het werd afgemaakt het volgende moeten slikken:
-thyreostatica om de activiteit te verminderen en de
  water opname te verhogen.zodat runderen
 20 % meer water bevatten dan natuurlijk zou zijn.
-enzymen- om een snelle omzetting van van 
voedingsstoffen te bevorderen

DIK 2

DIK 3

-kalmerende middelen- om de dieren op weg naar 
het  abattoir rustig te houden, wat
gewichtsverlies voorkomt.
-hormonen- die de seksuele drift verminderen.
-arseen- ter bestrijding van ziekten
-antibiotica-om de groei te stimuleren.
Bron: het tijdschrift ARTIS in de rubriek
KORT  DIERENNIEUWS.

DIK 4


Het percentage mensen met (ernstig) overgewicht neemt in de toekomst toe Het percentage volwassenen met obesitas zal naar schatting de komende 20 jaar met 50% toenemen. Maar ook bestaat de verwachting dat het percentage mensen met overgewicht in het algemeen (matig plus ernstig overgewicht) verder zal stijgen. Deze verwachting is onder andere gebaseerd op een dergelijke trend bij kinderen. Kinderen met overgewicht hebben een verhoogde kans om ook op latere leeftijd (ernstig) overgewicht te hebben. De omgeving blijft zodanig veranderen dat het steeds eenvoudiger wordt om te kiezen voor een hogere energie-inname en een lager energieverbruik. Dit wordt ondersteund door kwalitatieve informatie verkregen uit interviews met deskundigen.
KANKER.

Vlees verhoogt het risico op sommige kankers Mensen die veel rood (rund, varken, lam) en/of bewerkt vlees (spek, worst, ham, charcuterie, hot dogsÖ) eten hebben een sterk verhoogde kans op colorectale- en longkanker. Rood vlees verhoogt ook de kans op slokdarm- en leverkanker. Een vermindering van de vleesconsumptie kan het aantal kankergevallen sterk doen dalen: ťťn op tien long- en colonkankers zou kunnen vermeden worden door minder vlees te eten. Dat is het besluit van een grootschalig Amerikaans onderzoek gepubliceerd in PLoS Medicine, 11 december 2007 (http://dx.doi.org/10.1371/journal.pmed.0040325). Het onderzoek is gebaseerd op gedetailleerde dieetgegevens van bijna 500.000 Amerikaanse mannen en vrouwen tussen 50 en 70 jaar waarvan er 53.000 kanker kregen in de acht jaar dat de studie duurde.
Voor colorectale kanker steeg de kans met 24% bij consumptie van 62,5 g/1.000 kcal rood vlees en met 20% bij consumptie van 22,6 g/1.000 kcal bewerkt vlees. Consumptie van rood vlees verhoogde de kans op slokdarmkanker (+50%), leverkanker (+61%), longkanker (+20 %), en pancreaskanker (+43%, alleen bij mannen). Bewerkt vlees verhoogt de kans op long- en blaaskanker (+16%), myeloom (+30%), pancreaskanker (+31%, alleen bij mannen). Een licht verhoogde kans werd vastgesteld voor geavanceerde prostaatkanker (zowel bij rood als bij bewerkt vlees), keelkanker (alleen bij rood vlees), en voor blaaskanker en myeloom bij bewerkt vlees.

Cross-culturele studies hebben aangetoond dat populaties met de hoogste vetconsumptie-niveaus ook diegenen zijn met de hoogste sterftecijfers van borstkanker en dikke darm kanker. De laagste sterftecijfers vindt men in groepen met de laagste consumptie van vetten. Migratie-studies helpen de invloed van erfelijkheid uit te sluiten. Talrijke studies wijzen erop dat vet in de voeding iemands risico op kanker verhoogt, en het zou ook de overlevingskansen van borstkanker bij diegenen die kanker hebben, op nadelige wijze beÔnvloeden. Al is de totale hoeveelheid vet die iemand eet van belang, er is bewijs dat dierlijk vet veel schadelijker is dan plantaardig vet. Een studie noteerde een 200% stijging in borstkanker onder diegenen die vijf tot zes keer per week rund of varken consumeerden. Dr. Sheila Bingham, een vooraanstaand kankeronderzoeker van de Universiteit van Cambridge, noteert dat vlees nauwer met dikke darm kanker geassocieerd is dan alle andere factoren. Vlees en melk worden ook in verband gebracht met zowel prostaatkanker als eierstokkankers.
DEMENTIE.

17 december 2005
Elke zeven seconden nieuwe Alzheimer-patiŽnt
Gepubliceerd op vrijdag 16 december 2005
Elke twintig jaar zal het aantal mensen dat aan dementie lijdt verdubbelen. Dat blijkt uit een rapport van de internationale Alzheimerorganisatie (ADI), dat deze week is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Volgens de onderzoekers komt er momenteel elke zeven seconden ergens ter wereld een nieuwe Alzheimer-patiŽnt bij.
Tikkende tijdbom
Op dit moment lijden er wereldwijd 24,3 miljoen mensen aan Alzheimer. In 2040 zal dat aantal zijn toegenomen tot meer dan 81 miljoen, zo verwachten de onderzoekers. De druk op gezondheidsdiensten neemt daardoor wereldwijd enorm toe. Meer dan 60 procent van de huidige patiŽnten woont in ontwikkelingslanden. In 2040 zal dat percentage gestegen zijn tot 71 procent.
Volgens ADI-voorzitter Orien Reid wordt de wereld geconfronteerd met een 'tikkende tijdbom'. "Dementie moet worden erkend als een wereldwijd gezondheidsprobleem", zegt hij tegenover de website van de BBC. "Miljoenen gevallen van dementie worden nu niet gediagnostiseerd. Dat betekent dat heel veel Alzheimer-patiŽnten niet de zorg en hulpverlening krijgen die ze eigenlijk nodig hebben."
Het ADI-rapport signaleert grote onoplettendheid onder politici, clinici en het algemene publiek, als het gaat om het onderkennen van dementie. Uit de cijfers blijkt dat de druk op de overheden om voor meer faciliteiten voor Alzheimer-patiŽnten te zorgen, de komende jaren flink zal toenemen.
China
De meeste problemen op dit gebied doen zich volgens de onderzoekers voor in China. Daar leven momenteel vijf miljoen Alzheimer-patiŽnten, terwijl dat er in heel West-Europa nu 4,8 miljoen zijn in in Noord-Amerika 3,4 miljoen. Volgens het rapport zullen er in China in 2040 meer mensen met dementie leven dan in alle geÔndustrialiseerde landen bij elkaar. Volgens de wetenschappers moeten overheden nu actie ondernemen om dit probleem in de toekomst het hoofd te kunnen bieden.

Dementie wordt omschreven als een verworven aanhoudende intellectuele stoornis waarbij het functioneren van de patiŽnt op een dusdanige manier wordt aangetast dat er grote problemen ontstaan voor zowel de patiŽnt als zijn omgeving.
De problemen hebben betrekking op: het korte termijn geheugen, begrijpen of spreken van taal, rekenen, persoonlijkheid, herkenning van voorwerpen, gedrag en oriŽntatie.
De kans dat patiŽnten met deze stoornis uiteindelijk totaal hulpbehoevend zullen worden en in een verpleeghuis verzorgd zullen moeten worden is groot.
De oorzaken kunnen zeer verschillend zijn:

  • De ziekte van Alzheimer. Hierbij functioneren cellen in bepaalde delen van de hersenen niet meer.
    Deze ziekte openbaart zich meestal na het 65e levensjaar.

  • Vasculaire dementie. Hierbij gaan hersencellen verloren door doorbloedingsstoornissen.

  • Ziekten van het hart, lever, schildklier of longen.

  • Alcoholmisbruik (Korsakow syndroom).

  • AIDS.

Nederland telt ongeveer 250.000 dementerende mensen, waarvan 60-70% de ziekte van Alzheimer heeft.
Vasculaire dementie neemt 20% voor zijn rekening.
Alzheimer Nederland januari 2001
De ziekte van Creutzfeldt-Jakob is een ongeneeslijke hersenziekte,waarbij de hersencellen in snel tempo afsterven. Deze hersenaandoening, in feite een zeer snel verlopende vorm van dementie, wordt veroorzaakt door een eiwit (prion), dat normaal in het lichaam aanwezig is maar door verandering van vorm allerlei ziekte-verschijnselen veroorzaakt. De ziekte leidt tot spongiforme encefalopathie, dat wil zeggen dat de hersenen er sponsachtig uitzien. onder een microscoop. Wereldwijd zijn er naar schatting 24 miljoen mensen met de ziekte van Alzheimer (gegevens 2005). In BelgiŽ zijn er 85.000 patiŽnten en komen er jaarlijks 20.000 bij. Tegen zal het aantal opgelopen zijn tot meer dan 150.000. In Nederland zijn er 250.000 patiŽnten. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende variant van Dementie. Twee derde van alle patiŽnten die dement zijn lijdt aan Alzheimer. Studies hebben aangetoond dat het risico op ZvA groter is bij mensen die diŽten nuttigen die rijk zijn aan cholesterol, verzadigde vetten en totale calorieŽn en die arm zijn aan vezel, groenten en fruit. Zulke diŽten blijken een rol te spelen in de vorming van beta-amyloide plaques en veroorzaken oxidatieve beschadiging aan neuronen. Dit wordt ook ondersteund door gegevens die een verminderd risico op ZvA aantonen bij gebruik van lipide-verlagende medicijnen en door preliminaire bevindingen van een studie, die een toegenomen incidentie van dementie aangaf bij zware vleeseters vergeleken met vegetariŽrs.

Uit studies in de VS kwam naar voren dat vleeseters een twee keer zo grote kans hebben op het ontwikkelen van dementie als vegetariŽrs
ďDe conclusies zijn vooral bedoeld om mensen wakker te schuddenĒ, verklaart onderzoekster Manschot. ďHuisartsen en neurologen moeten bij oudere mensen opletten dat cognitieve achteruitgang een symptoom kan zijn van suikerziekte. Ze moeten er niet altijd vanuit gaan dat het gewoon bij veroudering hoort.Ē Uit een ander onderzoek is bekend dat patiŽnten met suikerziekte twee tot vier keer zoveel kans op dementie hebben als leeftijdsgenoten
Senile Dementia and Meat Eating July 14, 2000

Age concern for meat eaters as new study suggests links between meat-eating and senile dementia.
Meat-eaters may be more than twice as likely to develop senile dementia as their vegetarian counterparts, according to the findings of a study conducted at California's Loma Linda University. Dementia is widely recognized as a major medical, social and economic problem in developed countries where the over 65's account for an increasingly high percentage of the population.
In the UK, around 20 percent of the total population are aged over 65. Some five to seven percent of the over 65's are estimated to suffer moderate or severe dementia; while mild, early and borderline demented states affect 10 to 50 per cent. Research has suggested a link between diet and dementia; and it is possible Alzheimer's Disease and the similar Senile Dementia of the Alzheimer Type (SDAT) may involve an infectious component which is spread by an infectious mechanism.
Researchers from the Department of Preventative Medicine at Loma Linda University investigated the relationship between animal product consumption and evidence of dementia in two cohort substudies. The first involved 272 age and postal area matched Californian residents: 68 vegan, 68 lacto-ovo-vegetarian and 136 meat-eaters (described as 'heavy' meat-eaters, consuming meat more than four times weekly). The second substudy included 2,984 unmatched subjects residing within the Loma Linda area. All participants were enrolled in the Adventist Health Study.
In the matched substudy, it was found subjects who ate meat were more than twice as likely to become demented as their vegetarian counterparts. This increased to three times as likely when past meat consumption was taken into account. No difference was observed between the lacto-ovo-vegetarians and vegans.
Delayed onset of dementia in vegetarians was detectable in both substudies. In the unmatched substudy only one person who had been vegetarian for 30 years developed probable dementia before the age of 75, whereas nine meat-eaters did. A similar trend was observed in the matched substudy.
The hypothesis that animal-product consumption may be linked to senile dementia has previously been proposed by Alzheimer's researchers.
Giem, P. et al (1993) The incidence of dementia and intake of animal products: preliminary findings from the Adventist Health Study. Neuroepidemiology v.11 p.28-36

Dementia
Although rates of dementia differ markedly throughout the world, differences in diagnostic criteria make cross-cultural comparisons difficult. In the United States, among SDA, those who ate meat were more than twice as likely to develop dementia Those who had eaten meat for many years were more than three times as likely to develop signs of dementia. Diets high in antioxidants have been found to protect cognitive function.
The lower blood pressure of vegetarians may also be protective. There is also some evidence that lower blood cholesterol protects against dementia.

The Cost of Dementia: $156 Billion and Rising
June 20, 2005 -- Dementia cost the world $156 billion in 2003, say Swedish researchers.
The sum could grow larger as more people live longer, say Bengt Winblad, MD, and colleagues. Their estimate covers dementias direct costs, based on nearly 28 million people with dementia worldwide. Most of the spending (92%) occurred in countries with advanced economies. However, those nations account for less than four out of 10 dementia cases, say the researchers. The most common form of dementia among older people is Alzheimer disease.
Dementia Increase Predicted
As more people live longer, the number of people with dementia is predicted to grow. For instance, an estimated 4.5 million people in the U.S. have Alzheimer disease, says the Alzheimer Association. That is more than twice as many as in 1980. But it is only a fraction of the 11.3 million to 16 million Alzheimer cases the association predicts for the U.S. by the year 2050. "The expected increase of elderly people, especially the anticipated rapid increase in developing countries, presents a great challenge for social and health care systems," says Winblad.
bron: Alzheimer Association International Conference on Prevention of Dementia, Washington, June 18-21, 2005.

Maatschappelijke kosten
Ongeveer 22% van de uitgaven aan gezondheidszorg in Nederland komt op rekening van psychische stoornissen. Onder psychische stoornis is hier ook begrepen verstandelijke handicap.
Van het bedrag voor psychische stoornissen wordt bijna een kwart (1,8 miljard euro) besteed aan de zorg voor mensen met dementie, aan vrouwen 3 maal zoveel als aan mannen. De grootste post bij dementie zijn uitgaven onder de noemer verpleging en verzorging: 93% van het totaal. Deze cijfers zijn een onderschatting van de (onbekende) totale maatschappelijke kosten van dementie. Niet berekend zijn bijvoorbeeld de kosten die mantelzorgers maken door naar het verpleeghuis te reizen of de dementerende thuis te verzorgen.
In een onderzoek in CaliforniŽ deden de integrale kosten van verpleging en verzorging thuis niet onder voor de kosten van opname in een verpleeghuis.
http://www.trimbos.nl/default1214.html?back=1

WAARSCHIJNLIJK HEBBEN MENSEN DIE BIJ IEDER HAPJE VLEES LIEVER VERGETEN
DAT ZE EEN DIER OPETEN OOK AL EEN ERNSTIGE VORM VAN DEMENTIE !DIABETES.

Diabetes Mellitus is hard op weg om volksziekte No.1 te worden. De schatting is dat er momenteel wereldwijd 190 miljoen diabetespatiŽnten zijn. In het jaar 2025 zal dat aantal gegroeid zijn naar 330 miljoen.
Uit Gezondheidsnieuws oktober 2003

Het jubilerende Diabetes Fonds had weinig reden om feest te vieren. Bij de start van de campagne `Lang zal je leven` werden nieuwe onderzoekgegevens bekendgemaakt. Hieruit blijk dat de groei van het aantal diabetespatiŽnten zo schrikbarend groot is dat er gesproken kan worden van een volksziekte. …ťn op de twintig Nederlanders heeft diabetes. Het is daarom belangrijk om nog meer inzicht te krijgen in het ontstaan van de ziekte. Als er niets gebeurt, is het aantal diabetespatiŽnten bij de volgende generatie opgelopen tot ťťn op de tien. Nu lijden rond de 850.000 Nederlanders aan de ziekte, 500.000 zijn voor hun ziekte onder doktersbehandeling. Dat is een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden.

Diabetes in cijfers:
Mensen van wie bekend is dat ze diabetes hebben: 600.000 (waarvan iets meer dan de helft vrouwen).
Mensen met diabetes bij wie de diagnose nog niet is gesteld: ca. 250.000.
In totaal zijn er in Nederland naar schatting 850.000 mensen met diabetes.
Jaarlijks wordt er in Nederland bij ca. 70.000 mensen diabetes geconstateerd.
In tweeŽnhalf jaar tijd (tussen eind 2001 en 2003) is het aantal mensen met diabetes gestegen met 26%.
Type 1 diabetes
In Nederland hebben 74.000 mensen type 1 diabetes, waarvan 31.300 mannen en 42.700 vrouwen. Ongeveer 4.300 kinderen van 0-19 jaar hebben type 1 diabetes.
Type 2 diabetes
Van de Nederlanders met diabetes heeft 85-90% type 2 diabetes. De meesten zijn van middelbare of oudere leeftijd, maar de laatste jaren komt type 2 diabetes ook steeds meer bij jongere mensen en zelfs bij kinderen voor. Van de 600.000 geregistreerde mensen met diabetes zijn er 287.200 mannen en 297.700 vrouwen.
Zwangerschapsdiabetes
In 1 op de 20 zwangerschappen komt zwangerschapsdiabetes voor. Daarna hebben de vrouwen 50% kans om binnen tien jaar type 2 diabetes te krijgen.
Toekomst
Door groei en vergrijzing van de bevolking alleen al neemt het aantal personen met diabetes in ons land in de komende twintig jaar met 35% toe. Als de stijgende trend in overgewicht zich in de toekomst voortzet, zal dat nog veel meer zijn.
Gezondheidszorg
Iemand met diabetes komt jaarlijks gemiddeld 3,2 keer bij de huisarts en krijgt per jaar gemiddeld 7,6 medicijnvoorschriften voor diabetes. Dat is erg veel in vergelijking met andere chronische ziekten.
Allochtone bevolkingsgroepen
Bij sommige bevolkingsgroepen komt diabetes relatief vaker voor dan bij autochtone Nederlanders. Turken en Marokkanen: boven de 45 jaar heeft 44% van de mannen en 26% van de vrouwen type 2 diabetes. Surinamers/Antillianen (met name de Hindoestaanse Surinamers): boven de 50 jaar heeft 30% diabetes en boven de 60 jaar 40%, zowel mannen als vrouwen.
Deze cijfers zijn afkomstig van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

WAT IS DIABETES
Diabetes Mellitus is een progressieve chronische ziekte waarvoor wel behandeling, maar nog geen genezing bestaat. Diabetes is in Nederland ťťn van de meest voorkomende chronische aandoeningen. Het is qua morbiditeit (ziekmakend) en mortaliteit (sterfte) een ernstige ziekte waarvan de medische, sociale en economische gevolgen groot zijn. Deze problematiek zal de komende jaren door een sterke toename van de ziekte kunnen escaleren.
Er zijn twee hoofdvormen, type-1 en type-2. Beide vormen nemen snel in aantal toe. Bij type-1 zijn de redenen hiervoor niet bekend. De toename van de meest voorkomende vorm, type-2, komt door vergrijzing van de bevolking alsmede door veranderde leef- en eetgewoontes. In Nederland komen er jaarlijks 60.000 mensen bij. Opvallend is dat ook het aantal kinderen en tieners met diabetes toeneemt. Er zijn daardoor steeds meer mensen met diabetes die goede diabeteszorg nodig hebben.
Bij diabetes kunnen op termijn ernstige complicaties ontstaan. Tijdige herkenning en goede diabeteszorg zijn van het grootste belang ter voorkoming van deze complicaties. Grote onderzoeken hebben dat aangetoond.Voor elk gediagnosticeerd mens met type 2 diabetes is er nog iemand bij wie de diagnose nog niet gesteld is, maar de ziekte al wel bestaat en complicaties zich ontwikkelen. Het aantal gediagnosticeerde mensen dat insuline of tabletten voor de glucoseregeling gebruikt wordt op dit moment geschat op ruim 400.000 Dit is exclusief mensen met diabetes die alleen een dieet gebruiken en exclusief diegenen bij wie de diagnose nog niet is gesteld.
Diabetes neemt daarmee epidemische vormen aan en kan over 15 jaar 1 op de 20 Nederlanders treffen.

Aantal mensen met diabetes groeit met 26%
Volgens de nieuwste cijfers van het RIVM is het aantal diabetes patiŽnten met 125.000 gegroeid in de periode 2000 Ė 2003. In totaal telt Nederland nu 600.000 mensen met diabetes. Dit is 26% meer dan in 2000. Daarnaast zijn er nog 250.000 mensen die diabetes hebben, maar dat nog niet weten. Het totaal aantal patiŽnten komt daarmee op 850.000. Het Diabetes Fonds verwacht dat er binnen drie jaar zeker een miljoen mensen met diabetes zullen zijn.

Aantal patiŽnten met diabetes mellitus zal verder toenemen
Op basis van alleen demografische ontwikkelingen is de verwachting dat het absoluut aantal personen met diabetes mellitus tussen 2005 en 2025 met 32,5% zal stijgen. Daarnaast is het waarschijnlijk dat het aantal patiŽnten met diabetes nog harder zal stijgen door de toename van het aantal mensen met overgewicht.
De nieuwe aanpak spitst zich meer toe op vet. Vet is een probleem voor diabetici. Hoe meer vet een dieet bevat, hoe moeilijker insuline het heeft om suiker in de cel te krijgen. Waarom dit precies gebeurt, is niet duidelijk. Maar wat wel duidelijk is, is dat het minimaliseren van vetinname en het verminderen van lichaamsvet, insuline helpen om veel beter werk te leveren. Moderne programmas van behandeling van diabetes reduceren dan ook drastisch vlees, vetrijke zuivelprodukten, en oliŽn. Tegelijk, worden granen, groenten en peulvruchten vermeerderd. Een studie stelde vast dat 21 van de 23 patiŽnten die orale medicatie namen en 13 van de 17 patiŽnten die insuline namen, hun medicatie konden achterwege laten na een periode van 26 dagen op een quasi vegetarisch dieet en een bewegingsprogramma. Gedurende twee- en driejaarlijkse follow-ups, bleven de meeste diabetici die op deze manier behandeld werden, hun winst houden. De wijzigingen in het dieet zijn eenvoudig, maar diepgaand, en ze werken. Vetarm, vegetarische diŽten zijn ideaal voor diabetici.MS (Multiple Sclerose)

Uit het grootste voedingsonderzoek ooit uitgevoerd - the China Study - blijkt dat alles wat van dierlijke oorsprong is minder gezond is en het advies luidde dat we deze producten beter kunnen vermijden. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat ziektes als diabetes type I, en autoimmuun ziektes als multiple sclerosis meer voorkomen in de landen waar veel melk gedronken wordt.

melk ms
De consumptie van de hoge doseringen verzadigd vet zoals die in melk en andere dierlijke producten gevonden worden verhogen de risico's op Multiple Sclerosis dramatisch.


BOTONTKALKING

Te veel eiwitten veroorzaakt extra verlies van kalk via de nieren. De Harvard Medical School in Amerika heeft twaalf jaar lang de melk consumptie van 121 duizend verpleegsters tussen de 39 en 54 jaar bijgehouden. De vrouwen die twee glazen melk of meer dronken liepen 45% meer kans op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die ťťn glas of minder dronken. Amerikaanse onderzoekers stellen dat ťťn glas halfvolle melk net zo slecht voor de gezondheid is als de consumptie van twee speklapjes. Melk is n.l. een belangrijke leverancier van dierlijk, en dus slecht vet. Bovendien bevat melk kleine hoeveelheden dioxinen en PCB's.
Iedere zes minuten breekt iemand in Nederland iets als gevolg van osteoporose (botontkalking). Dat zijn zo'n 83000 gebroken polsen, heupen en andere botten per jaar. En dit aantal zal de komende jaren door de vergrijzing nog fors toenemen, blijkt uit cijfers van het Nipo en de Osteoporose Stichting.
Prof. Vierhout, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, maakt zich zorgen over de toename van botbreuken door osteoporose. In 2030, heeft hij berekend, is alleen al het aantal heupfracturen tweeŽnhalf maal hoger dan nu. De mens heeft calcium nodig om de botten te versterken om zo botontkalking ofwel osteoporose tegen te gaan. In Nederland wordt al vanaf de jaren '60 reclame gemaakt om veel melk te drinken voor sterkere botten
Prof. Walter Willett, voedselwetenschapper aan de Harvard University, onderzoekt al sinds1976 de relatie tussen zuivel en osteoporose. Hij zegt dat uit onderzoek blijkt dat er helemaal geen verband is tussen het drinken van veel melk en het voorkomen van botbreuken. Dat druist toch in tegen alles wat wij altijd gehoord hebben. En Willett staat hier niet alleen in. Prof. Colin Campbell, biochemicus Cornell University, deelt deze mening. Hij is zelfs van mening dat door de eiwitten in de melk, een zuur wordt aan gemaakt die juist voor een afbraak van het bot zorgt.
En dat blijkt ook wel uit het volgende: 12 op de 10.000 Nederlanders heeft een heupbreuk gehad. Ook in Zweden, waar veel zuivel wordt gedronken, breken veel mensen een heup. Namelijk wel 20 op de 10.000. In landen waar veel minder zuivel wordt geconsumeerd, zoals China en Japan, ligt het getal veel lager. In China namelijk 10 op de 10.000 en in Japan zelfs 9 op de 10.000.
Lactose intolerantie Het overgrote deel van de wereld wordt trouwens ziek van het drinken van melk, ze zijn lactose-intolerant. Dit betekent dat zij de melksuikers, de lactose, niet goed kunnen verteren. Alhoewel moedermelk ook lactose bevat, kunnen baby's dat wel verteren. Dit stopt over het algemeen wanneer er gestopt wordt met borstvoeding. Behalve bij de Europeanen en Noord Amerikanen, zij zijn zo geŽvolueerd dat ze melk kunnen blijven drinken. Maar was dat wel de bedoeling van Moeder Natuur?
Negentig procent van de Aziaten, zeventig procent van de Afrikanen en vijftig procent van de Zuid Amerikanen zijn lactose intolerant. Terwijl maar vijftien procent van de blanken niet tegen het drinken van melk kan. Maar liefst zeventig procent van de wereldbevolking kan helemaal niet tegen melk. En het is opvallend dat als je stopt met melk drinken, je lichaam vanzelf lactose-intolerant wordt.
Beide wetenschappers zijn ervan overtuigd dat het menselijk lichaam niet gebouwd is om koemelk te drinken.Volgens hen is koemelk bedoeld voor het kalf, net zoals moedermelk is bedoeld voor de baby.
Langdurige effecten De samenstelling van koemelk is wezenlijk anders dan die van onze eigen moedermelk. Zo zit er veel meer groeihormonen in. En dat is ook niet raar, een kalf moet natuurlijk veel meer botdichtheid ontwikkelen dan de mens.
Dat is nog niet alles. We komen steeds meer te weten over de langdurige effecten van het drinken van melk. Zo zijn de vetten en eiwitten in de melkproducten desastreus voor ons cholesterol met alle gevaren van dien. Een glas volle melk bestaat maar liefst uit 23 procent van de benodigde dagelijkse hoeveelheid dierlijke vetten, ook wel bekend als verzadigd vet. Algemeen bekend is dat deze vetten de cholesterol verhogen en daarmee de kans op hart en vaatziekten aanzienlijk vergroten.
Professor Campbell verrichtte de zogeheten China Study, waarin hij zegt dat mensen die dierlijk en eiwitrijk dieet volgen, zoals zuivel, tot 17 keer meer kans hebben op hartziektes dan mensen die hun voedingsstoffen halen uit onder meer fruit en groenten, zoals de Chinezen.
Melk is heel rijk aan verzadigde vetzuren. Die verhogen je cholesterol en dat leidt tot aderverkalking en tot hartinfarcten. Magere melk, magere yoghurt en karnemelk zijn daarom mooie producten. De Amerikaan Campbell is juist van mening dat niet alleen het vet het risico op hart- en vaatziektes verhoogd, maar dat de eiwitten die in zuivel zitten nog meer risico vormen en dan heeft het drinken van magere producten volgens hem geen enkele zin.
Zuivel en kanker Er worden ook steeds meer verbanden gelegd tussen het consumeren van zuivel en kanker. Deze onderzoeksresultaten zijn nog maar net boven water gekomen en moeten nog verder onderzocht worden. De meningen verschillen hierover nog enorm.
Volgens Campbell zijn de kankercijfers, net zoals de Hart- en Vaatziektecijfers, in Amerika vele malen hoger dan in AziŽ. We hebben in ons lichaam het zogeheten eiwit IGF-1, de Insuline-like Growth Factor. Deze hebben wij nodig om ons lichaam te laten groeien en te versterken. Wanneer we volgroeid zijn en daarna nog steeds een overdadige inname van dierlijke eiwitten, zoals bijvoorbeeld melk, binnenkrijgen dan kan het IGF-1 nergens meer heen, want we zijn al volgroeid. Het gevaar is dat zij zich dan vestigen aan kankercellen, waardoor de kans op kanker vele malen groter wordt. Dat melk niet alleen slecht is voor de gezondheid blijkt uit onderzoeken dat calcium juist helpt tegen het risico op darmkanker.
In Nederland wordt niet veel ruchtbaarheid gegeven aan deze kant van het verhaal over melk. Melk is namelijk een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie. De organisatie die in Nederland verantwoordelijk is om melk aan de man te brengen is de Nederlandse Zuivel Organisatie. Zij voelen zich niet geroepen om deze kanttekeningen in de openbaarheid te brengen. Ook al hebben de reclames van de NZO een voorlichtend karakter, het is goed om in gedachte te houden dat het een commerciŽle organisatie is. Op de website van de NZO en Zuivelonline.nl kunnen vragen over melk worden gesteld.
Ook het Voedingscentrum blijft zich achter de wetenschap verschuilen en houdt vast aan de 2 tot 3 glazen melk per dag. De onderzoeken van bijvoorbeeld Campbell en Willett vindt het Voedingscentrum niet voldoende om haar informatie te veranderen.
Bron: trosradar

TERUG NAAR HOOFDPAGINA

HET LANDEN ABC
WAT STAAT ONS TE WACHTEN ?
Het landen abcAls u ook geÔnteresseerd bent in zaken als vlees , kanker , dood , ziekte , dierenleed , bont ,
willem alexander , mondriaan , st. bernhards honden , school , dik , atoombom foto's ,
Utah , Arizona en vele interessante links , ga dan ook eens naar:
  www.kutwereld.nl  

Het verband tussen vlees eten en onze gezondheid,
het milieu, het broeikaseffect, honger in de 3e wereld,
voedselverspilling, grondwatervervuiling en
dierenleed:

Als u meer informatie wenst over vlees:  .

Alles over varkens koeien kippen konijnen kalkoenen eenden/ganzen en vissen.

VIDEO PAGE !

BPRC - WEG ERMEE !!!

marion van h, frŲbel deskundige

Foto's van Harreveld

overbevolking !

UW BESTE KEUZE VOOR STUCADOOR IN HAARLEM, HEEMSTEDE, HOOFDDORP en de BOLLENSTREEKUW BESTE KEUZE VOOR DAKBEDEKKING EN DAKREPARATIE IN SASSENHEIM, LISSE, HILLEGOM, LEIDEN, HAARLEM EN DE BOLLENSTREEKDE KOMENDE RAMP VAN DE OVERBEVOLKING - DE EXPLOSIEVE GROEI VAN DE WERELDBEVOLKING EN DE RAMPZALIGE GEVOLGEN DAARVAN

HUIS (WONING / KANTOOR) TE KOOP HAARLEM WILHELMINASTRAAT RIJKSMONUMENT


eXTReMe Tracker